Terug naar Huis

Levensverhalen vertellen en schrijven

In mei 2020 startte schrijfdocente Marjon Weijzen met een cursus ‘Verhalen schrijven’: een groep schrijvers interviewde vijf keer een oudere inwoner van de gemeente Rheden. De schrijvers leerden zowel schrijftechnieken als methodes om herinneringen uit de kindertijd op te halen. De verhalen werden vervolgens aan de ouderen voorgelezen én er vond een uitstapje plaats naar de geboorteplek van de geīnterviewde. Samen met de foto's is er eind 2020 een prachtig boek met alle verhalen verschenen en zijn er tentoonstellingen georganiseerd, o.a. in De Bundel in Dieren en in het Dorpshuis in Rheden. 

‘Terug naar huis’ was een project van Marjon Weijzen en fotografe Jikke Göbel i.s.m. Cultuurbedrijf RIQQ, Ons Raadshuis, Rhederhof en Oudheidkundige Kring Rheden-Rozendaal.
Het project is mede mogelijk gemaakt door het Oranjefonds, gemeente Rheden en Provincie Gelderland.

Onderaan deze pagina kunt u een prachtig artikel over dit project downloaden en lezen. Een aanrader!

Verborgen Talenten 2019
In 2019 heeft Cultuurbedrijf RIQQ ook een aantal cursussen kunnen organiseren voor mensen die om wat voor reden dan ook moeilijk hun huis uit kunnen komen. Zij konden daardoor dus geen reguliere (kunst)lessen volgen. De cursussen aan huis werden begeleid door een vrijwilliger en een kunstvakdocente.

Gerdie Kempenaar en Sarah van Basten deden samen zo'n maatjesproject.
Mevrouw Kempenaar zei hierover: "Mijn wereld werd steeds kleiner. Ik raakte in de put. Sarah heeft hier verandering in gebracht. Doordat zij bij mij thuiskwam om samen te schilderen, ontdekte ik hoe groot mijn liefde voor kunst nog steeds is. Haar bezoeken, dit project, hebben me zó goed gedaan. Nu heb ik ook weer zin om zelf aan de slag te gaan." 
Lees hier het hele artikel.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door: