Eerdere wijktheaterprojecten van RIQQ

Bewoners uit een wijk werken samen aan een voorstelling
Afbeelding behorende bij Eerdere wijktheaterprojecten van RIQQ

De Zoomerij vindt het belangrijk dat iedereen in de gemeente Rheden toegang heeft tot kunst; om het te kunnen beleven en te kunnen maken, om talenten te kunnen ontdekken en om zich door middel van kunst te kunnen uiten.

Kunstprojecten

De Zoomerij faciliteert daarbij kunstprojecten, waarin op de eerste plaats, onder begeleiding van een professionele kunstenaar naar een eindpresentatie wordt toegewerkt; een theatervoorstelling, een concert, een expositie. Alle kunstdisciplines zijn mogelijk. Afhankelijk van de vraag en behoefte van de bewoners van de gemeente Rheden. Om daar goed bij aan te sluiten werken we nauw samen met organisaties in zorg en welzijn.

Wijktheater in Stenfert

Het eerste wijkproject dat RIQQ organiseerde, was het wijktheater in de wijk Stenfert in Dieren. Bewoners hebben onder begeleiding van drie professionele theatermakers zes scenes op verschillende plekken in de wijk. Die scenes waren gebaseerd op persoonlijke verhalen uit de wijk en gaven het publiek een kijkje in het leven in Stenfert onder de veelzeggende titel 'Stennis in Stenfert'.  https://youtu.be/bsql-Xob6S0

Het wijktheaterproject is een initiatief van Cultuurbedrijf RIQQ ondersteund door het Innovatiefonds van de gemeente Rheden.

Wijktheater in Rheden

In april 2017 wordt Rheden voor even een toneeldecor. Het park, een winkel, een woonkamer... op verschillende plekken spelen dorpsbewoners toneelscènes over het leven in Rheden. De scènes zijn gebaseerd op verhalen uit het dorp: verborgen anekdotes en verhalen over u en uw leven in Rheden! Voor dit wijkheaterproject zoeken we: Bewoners die geïnterviewd willen worden Bewoners die mee willen spelen. Toneelervaring is niet nodig! Vrijwilligers die helpen bij de organisatie Locaties waar de scènes zullen gaan plaatsvinden Wijktheater is theater in de wijk, met verhalen over de wijk, gespeeld door bewoners uit de wijk. Drie theatermakers verzamelen verhalen en toveren deze om tot ontroerende, grappige en spannende toneelscènes. Wilt u uw verhaal vertellen en/of meespelen? Of bent u op een andere manier nieuwsgierig geworden? Iedereen kan meedoen, jong en oud. Wel of geen toneelervaring. Voor meer informatie neem contact op met: Eva de Jager info@cultuurbedrijfriqq.nl 06-20555111

De theatermakers:

 

          

Eva de Jager                       Kim Biemans                                                                     Kirsten Robben

Wijktheater Velp

Eén van de spelers van wijktheater Oud Velp- Zuid blikt terug op het voorstellingsweekend van "Zuids geluk en Velps venijn".

Bevoorrecht (23 april 2018)

Soms zegt men, dat het ergens bruist. In Velp bruiste het 14 dagen geleden geleden. Preciezer: in Oud Velp-Zuid.

En eigenlijk begon dat bruisen al veel eerder: met geoogste verhalen, losse ideeën, individuen, oefeningen. Zij werden in de maanden daarna dichter bij elkaar gebracht, de verhalen doorgesmeed, voorstellingen in elkaar gekneed. Voorbereiden, repeteren, los van papier gaan, los van publiek, improviseren, attributen plus kleding en locatie kiezen, de generale draaien.

Eindelijk de afsluitende twee rondes wijktheater in het weekend. Bewoners lieten op vijf plekken in de wijk zien wat er leeft en speelt in die wijk. In een keuken, sportzaal, repetitielokaal, buurwoningen en een binnentuin.

Wat voor toneel dan wel? Een rauwe scène over muziek en onrecht in bezettingstijd. Grappig en ontroerend kinderspel dat alle (leef)tijden verbindt. Subtiel spel over samen eten, gezelschap en gastvrijheid in Nederland en Syrië. Een Velp–Zuids verhaal dat, als een soort lemniscaat, zich in sentiment verbindt met Velp-Noord. En tenslotte verhalen over een lokale held, type ruwe bolster blanke pit – zo’n vogel om verliefd op te worden.

Mijn vriendin, die dit dorp eigenlijk amper kent, vond het een treffende reeks optredens, goed aaneengeschakeld. Mooi ingekleed en gearrangeerd door professionals via Cultuurbedrijf RIQQ. Ik ervoer het als een inclusief en creatief opgebouwd gebeuren: zowel op de planken, als wat betreft het diverse kijkerspubliek. Met zowel subtiliteit als grote gebaren in het spel.

Een massale één miljoen bezochten inmiddels The Lion King. Bla-die-bla.

Wel honderdzestig mochten in kleine groepjes het Zuids Geluk & Velps Venijn beleven. Gna-gna.

Ik weet wel, wie er de meest bevoorrechten zijn.

 

Jeroen Boland, Velp

verhalenoogst, medespeler; tekstschrijver

 

Het wijktheaterproject is een initiatief van Cultuurbedrijf RIQQ ondersteund door het Innovatiefonds van de gemeente Rheden.