Nieuwe naam

Cultuurbedrijf RIQQ en de Bibliotheek Veluwezoom
Afbeelding behorende bij Nieuwe naam | Cultuurbedrijf RIQQ en de Bibliotheek Veluwezoom

Vanaf 1 januari 2024 gaan Cultuurbedrijf RIQQ en de Bibliotheek Veluwezoom samen verder onder een nieuwe naam: de Zoomerij! Een naam die onder meer verwijst naar de Veluwezoom, de Rijn en de IJssel, maar ook naar het in- en uitzoomen en daarmee perspectief geven. Samen staan we sterker en kunnen we meer betekenen voor de inwoners van de gemeenten Rheden, Renkum, Rozendaal en omgeving. Vol vertrouwen en enthousiasme inspireert de Zoomerij jong en oud met verhalen, kunst, cultuur en waardevolle ontmoetingen.

 

de Zoomerij

De Zoomerij verwijst met het woord ‘zoom’ naar ons werkgebied. De prachtige Veluwezoom, die uniek en geliefd is bij vele inwoners, en bevat de beginletters van de Rijn en de IJssel (rij). Het is een heel nieuw woord, wat past bij een nieuw begin. Het impliceert bedrijvigheid, zoals in de woorden boerderij, bakkerij of smederij. Op onze locaties kan je iets doen, maken of beleven, en vinden veel activiteiten plaats. En het klinkt positief, omdat het associeert met zomer. Voor veel mensen is de zomer een fijne periode, van warmte, licht, vrije tijd en energie.

Daarnaast is een zoom ook een rand. Kunst zoekt soms het randje op en cultuur gedijt vaak in rafelranden, waar ruimte is voor experiment. Een Zoomerij zou vanuit dat oogpunt een broedplaats kunnen zijn waar ideeën en plannen ontstaan. Als laatste zien we in de nieuwe naam ook de betekenis van in- en uitzoomen. Op een onderwerp of thema, op de wereld. Onze activiteiten geven perspectief en kunnen aanzetten tot reflectie.

 

Wat verandert er voor jou?

Op 1 januari 2024 zijn Cultuurbedrijf RIQQ en de Bibliotheek Veluwezoom officieel gefuseerd. In de loop van 2024 zal onze nieuwe naam op steeds meer plekken zichtbaar worden. We maken een nieuwe website, onze e-mailadressen gaan veranderen, onze locaties veranderen van naam, en zo meer. Uiteraard informeren we je daar dan over. Voorlopig zijn de websites van Cultuurbedrijf RIQQ en de Bibliotheek Veluwezoom nog gewoon in de lucht. Je bent en blijft welkom om mee te doen aan een activiteit of om in de bibliotheek te komen lezen.

 

Meerwaarde

Wat er wel verandert, is dat er door de fusie meer ruimte komt om mensen in aanraking te laten komen met kunst en cultuur, een van de vijf wettelijke kernfuncties van de bibliotheek. Onze directeur Doeko Pinxt zegt: “Beide organisaties raken elkaar niet alleen op het gebied van kunst en cultuur, maar ook op het gebied van educatie, ontwikkeling en debat, literatuur en verhalen. Veel van onze activiteiten zorgen ervoor dat mensen mee kunnen doen aan de samenleving. Of dat nou het leren van de taal, het verbeteren van basisvaardigheden, een voorstelling bezoeken of zelf muziek maken is. Dat maakt ze waardevol.”

Cultuurbedrijf RIQQ en de Bibliotheek Veluwezoom en zijn sinds 2019 beide gehuisvest in MFA De Bundel in Dieren en werken sindsdien al veel samen. Vanuit verschillende invalshoeken zijn we vaak met dezelfde doelgroepen bezig. Zo werken we bijvoorbeeld beide op basisscholen aan de ontwikkeling van kinderen. De bibliotheek vanuit literatuur, leesplezier en mediawijsheid en Cultuurbedrijf RIQQ vanuit kunst- en cultuurprogramma's. Kansen om synergie te realiseren zien we dus genoeg. Door samen te gaan zijn we ervan overtuigd dat we het bereik, en daarmee de impact van onze activiteiten, kunnen vergroten.

 

Zin in 2024!

Wij hebben heel veel zin in deze nieuwe samenwerking en kijken met veel vertrouwen uit naar het nieuwe jaar. Namens alle medewerkers van de Zoomerij wensen we je gezellige feestdagen en veel mooie verhalen, kunst, cultuur en waardevolle ontmoetingen in het nieuwe jaar!

 

Zie ook Eerste stap gezet naar fusie met Cultuurbedrijf RIQQ

Zie ook Nieuwe directeur voor de Bibliotheek Veluwezoom en Cultuurbedrijf RIQQ