Leren over gezonde voeding, geld en pesten terwijl je in de klas theater maakt

Afbeelding behorende bij Leren over gezonde voeding, geld en pesten terwijl je in de klas theater maakt |

14 maart 2022

Poppentheatermaker Annette Albers gaf negen jaar lang voorstellingen op scholen over educatieve thema’s zoals: omgaan met geld, pesten, gezonde voeding en kunst. Vanaf nu zijn deze populaire voorstellingen voor scholen op video beschikbaar, uitgebreid met drama-workshops waarin kinderen leren over de thema’s tijdens hun eigen theaterspel. Samen met haar collega Sylvia van den Hoek geeft Annette de workshops in de klas.

Rijk aan beleving voor de kinderen Het aanbod van theater Kwadraat is te vinden op de website ‘Reizen in de tijd’ waarop Gelders aanbod van erfgoedlessen staat. Cultuurbedrijf RIQQ zorgt ervoor dat het aanbod voor deze regio wordt ontwikkeld, actueel blijft en goed aansluit bij de wensen van scholen. Olga Kersten, projectleider cultuureducatie bij RIQQ: “Toen we hoorden dat Annette haar voorstellingen op video beschikbaar stelde voor scholen, hebben we samen met haar en Ben Brechman van Erfgoed Gelderland doorgenomen hoe de workshops het beste zouden aansluiten bij scholen. Daar is nu een mooi programma uit voortgekomen dat rijk is in beleving voor de kinderen.”

Gezonde voeding met Isabella Frikadella

Een van de voorstellingen leert kinderen over gezonde voeding: Isabella Frikadella. Kikker Isabella ontbijt het liefst met patat en beweegt niet graag. Ze is verliefd is op een lieve sterke kikker en hij ook op haar. Het liefst zouden ze samen met op een lelieblad dansen, maar Isabella voelt zich vaak te sloom en houdt het dansen niet lang vol. Haar goede vriend rat helpt haar om gezondere keuzes te maken, maar dat gaat niet zomaar. Ooievaar heeft namelijk zin in een kikkerburger en wil Isabella daarvoor vetmesten, dus verleidt de ooievaar haar met allerlei lekkers. In haar avontuur heeft Isabella eens een goed gesprek met haar buik en gebruikt ze het publiek als hulpbron. Zal het Isabella lukken om met haar geliefde kikker op het lelieblad te dansen?

“Zo leuk als weerstand ombuigt naar verrassing”

“Na het bekijken van de voorstelling, ga ik met de kinderen aan het werk,” aldus Annette, “We doen quizzen en voeren gesprekken, en natuurlijk daag ik hen uit om zelf te spelen. Dat is in het begin best spannend dus ik start laagdrempelig en speel het voor met de poppen; dat triggert vrijwel altijd hun nieuwsgierigheid. Zelf spelen wordt zo een stuk toegankelijker. Daarnaast werk ik veel met applaus. Dat geeft de kinderen een opkikker en moedigt het spelen nog meer aan. Het is zo leuk als weerstand ombuigt en kinderen zichzelf verrassen.”

“We werken ook met objecttheater: we geven spullen een karakter door ze te bewegen, oogjes op te plakken of een stem te geven. Kinderen leren zo dat je van niets iets kan maken en dat je met je fantasie heel ver komt.” - Annette Albers

Een dag in het leven van Isabella

Tijdens de workshop over gezonde voeding spelen de kinderen bijvoorbeeld een dag in het leven van kikker Isabella: één dag waarop ze ongezonde keuzes maakt, én een dag waarop ze gezonde keuzes maakt. Annette: “Doordat de kinderen zelf de dag stap voor stap uitstippelen en het vervolgens spelen, gaat het voor hen leven dat dagelijkse keuzes gevolgen hebben. Ook leren ze dan hoe belangrijk non verbale communicatie is.”

Verschillende thema’s

Naast het thema ‘gezonde voeding’ zijn er workshops beschikbaar voor de thema’s:

  • ‘Pesten’ met de voorstelling ‘Durf, wie zwijgt stemt toe’
  • ‘Omgaan met geld’ met de voorstelling ‘Meneer Beer’
  • ‘Kunst’ met de voorstelling ‘Het mysterie van museum Mauzz’

Heb je voor jouw school interesse in een video voorstelling met workshop van Annette en Sylvia?

Kijk dan op www.reizenindetijd.nl of gebruik deze link om direct bij Theater Kwadraat uit te komen op de website: https://www.reizenindetijd.nl/bezoeklessen/instelling-theater-kwadraat