ICC Cursus bij Cultuurcollege

Een docent vertelt over haar ervaring
Afbeelding behorende bij ICC Cursus bij Cultuurcollege | Een docent vertelt over haar ervaring

Jacqueline Haremaker van basisschool de Kameleon volgde de ICC cursus bij Cultuurcollege, onder begeleiding van trainer Karin Kotte.  Een aanrader voor cultuurcoördinatoren volgens Jacqueline. Zij legt uit waarom.  

Ik wilde heel graag meer weten over cultuureducatie, vooral inhoudelijk en de cursus ging voor een groot deel over het maken van een cultuurbeleidsplan.Ik deed veel kennis op en vind de cursus daarom een aanrader voor andere ICC’ers. Want het is belangrijk de terminologie te leren zodat we dezelfde taal spreken, je helikopterview aan te spreken om plannen te kunnen maken, en te weten hoe je de dingen financiert om inkomsten te genereren bij je plannen. Wat me gegrepen heeft is de uitleg over procesgerichte didactiek in de kunstvakken (de les van de visjes). Wat ik geleerd heb in dat deel van de cursus breng ik nu veel in praktijk bij beeldend werken. Veel meer dan eerder besteed ik aandacht aan het beschouwen en goed kijken met de kinderen. Ik betrek ze meer door ze dingen te laten meebrengen, zelf dingen uit te zoeken en te onderzoeken. Alles wat ze maken krijgt een plek, we gaan er weer een stap verder mee, of er iets nieuws mee doen en. De leerlingen leren zelf verbanden te leggen. Dingen krijgen meer betekenis voor ze met deze manier van werken en het is echt van henzelf. Het is een manier van werken waarmee je ook de verschillende vakken kunt verbinden met elkaar. Daarin kan ik nog groeien. Ik zie wel de potentie: het is niet iets wat je extra doet, het is een andere manier van lesgeven!

Ik merk dat ik zelf creatiever word, meer dingen met elkaar verbind en voortbouw op wat er gebeurt. Ik verrijk mezelf ook doordat ik zelf in het onderwerp moet duiken en er van alles over leer.

Kijk op www. cultuurcollege.nl/trainingen ICC basiscursus, opfriscursus voor gecertificeerde ICC’ers en de verdiepingsmodules e.a.