Hoe maak je een woning energieneutraal?

Lezing
Afbeelding behorende bij Hoe maak je een woning energieneutraal? | Lezing

Dieren 24 februari 2022

Datum: woensdagavond 16 maart 2022, Tijd: 20.00 – 22.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur)
Plaats: Boekhandel Jansen & de Feijter, Emmastraat 6, Velp
Prijs: € 5,- (Gelrepas gratis)

Aanmelden via de website www.eenpassievoorboeken.nl

Ik buurt mee!-lezing: Hoe maak je een jarenzestigbungalow energieneutraal?

Vijf jaar geleden renoveerde bouwfysicus Bart Poel uit Rozendaal zijn bungalow uit de jaren zestig. Het werd een comfortabel, energieneutraal huis waar hij samen met zijn vrouw nog altijd van geniet. Over zijn aanpak en de achtergrond ervan gaat zijn Ik buurt mee!-lezing.

Voor deze ingrijpende renovatie (i.s.m. D+B architecten) kozen Bart en zijn vrouw voor een aantal uitgangspunten. Allereerst hun eigen wensen qua ruimte, maar daarnaast wilden ze dat hun huis zo natuurlijk mogelijk wordt verwarmd, gekoeld en van water en licht voorzien. Installatie-arm dus.

De bungalow kreeg bijvoorbeeld een dik isolatiepakket. Daarnaast zorgt balansventilatie voor aan aangenaam binnenklimaat. Balansventilatie is een ventilatiesysteem dat evenveel lucht aanvoert als afvoert en bovendien de binnenkomende koude lucht opwarmt met de warmte van de afgevoerde lucht. De benodigde energie komt van de zon: via zonnepanelen, via zonnecollectoren (voor het tapwater) en rechtstreeks door de ramen. Op snikhete zomerdagen biedt zonwering verkoeling; ’s nachts laten simpele ventilatiekleppen de koele buitenlucht binnen. En wanneer in de winter de zon niet schijnt, wordt er gewoon even een elektrisch radiatortje aangezet (ja, zo een op wieltjes, gevuld met olie!).

De ontwerpaanpak die Bart hanteerde staat voor een andere manier van kijken, die ook breder toepasbaar is. Zo zijn bijvoorbeeld kantoren en een theater op deze manier ontworpen. Volgens Bart is anders kijken zelfs wezenlijk in de ontwikkeling naar een duurzame samenleving. Want zoals Einstein al zei: “We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them.”

Ir. Bart Poel

Na zijn studie Bouwfysica aan de TU Delft volgde een lange loopbaan van 40 jaar in de kennisvelden energie, comfort en duurzaamheid in de gebouwde omgeving. Kennisvelden die Bart in de diverse rollen en functies met elkaar wist te verbinden. Hij deed vooral veel onderzoek en schreef ook veel beleidsstudies. Daarnaast was hij in de praktijk actief met adviseren in de bouw, voornamelijk bij innovatieve projecten. Zo begeleidde hij het ontwerpproces van vele bouwprojecten. De laatste 15 jaar richtte hij zich vooral op innovatieve ontwerp- en transitieprocessen. Ook sinds zijn pensionering is Bart actief met duurzame ontwikkeling, zowel in de gemeente Rozendaal (biodiversiteit, energiecoach voor de inwoners, kindertuin, etc.) als landelijk.