Burgemeester de Bruinprijs

naar Tony Dočekal
Afbeelding behorende bij Burgemeester de Bruinprijs | naar Tony Dočekal

De commissie die namens de gemeente Rheden de Burgemeester de Bruinprijs uitreikt, heeft bekendgemaakt dat dit jaar de prijs gaat naar fotograferend beeldend kunstenaar Tony Dočekal.
De culturele aanmoedigingsprijs bestaat sinds 1961 en kan voor het eerst sinds de corona-periode weer worden uitgereikt aan jong Rhedens talent.

Uit het juryrapport over het werk van Tony Dočekal: "Zij toont geen haast in haar werk en fotografeert bedachtzaam. ... Met haar fotografie vertelt zij verhalen en maakt inzichtelijk wat haar inspireert. Daarin ligt haar kunstzinnige kwaliteit."
De commissie verantwoordelijk voor de prijs en Cultuurbedrijf RIQQ organiseren op  vrijdagavond 1 december 2023  een feestelijke uitreiking. Namens de gemeente zal ook de burgemeester hierbij aanwezig zijn.

Expositie
De Burgemeester de Bruinprijs biedt beroepskunstenaars, die aan het begin van hun loopbaan staan en in de gemeente Rheden wonen (of een duidelijke binding met de gemeente Rheden hebben) de mogelijkheid in aanmerking te komen voor een culturele aanmoedigingsprijs voor Rhedens talent. Aan de prijs, die stamt uit het begin van de jaren 60 van de vorige eeuw, is een geldbedrag van € 2.000.- verbonden en kan worden uitgereikt aan kunstenaars in uiteenlopende kunstdisciplines.
Eerdere prijswinnaars waren o.a. violiste Emmy Verhey, kunstenaar Gerrit van Middelkoop en ballerina Floor Eimers.
Vanaf 2013 ontvangt de prijswinnaar ook een trofee: een verbeelding van een ontkiemend zaadje, als metafoor voor de talentvolle startende professionele kunstenaar.
In samenwerking met Art Gallery O-68 krijgt de winnaar dit jaar een expositie die te bezoeken is vanaf zondag 3 december aan de Oranjestraat 74 in Velp.

Aanmelding jong talent
De commissie is altijd op zoek naar jonge talenten met een band met de gemeente Rheden. Voor informatie en aanmeldingen kunt u contact opnemen met Cultuurbedrijf RIQQ.