Buitenexpositie Velp viert vrijheid

Als boek verkrijgbaar
Afbeelding behorende bij Buitenexpositie Velp viert vrijheid | Als boek verkrijgbaar

Het bleek een groot succes, de Buitenexpositie VELP VIERT VRIJHEID, die Stichting Velp voor Oranje afgelopen september organiseerde in het centrum van Velp. Nu verschijnt er een boek met dezelfde titel. Daarin zijn de 21 doeken afgebeeld die werden gemaakt en geëxposeerd ter gelegenheid van 75 + 1 JAAR VRIJHEID in 2021. Foto’s van de Bevrijding van Velp op 16 april 1945 zijn gecombineerd met foto’s van nu, in dezelfde periode, op dezelfde locatie. Het levert een interessant, maar ook onthutsend beeld op. Het nu zo vredige Velp was toen een zwaar beschadigd dorp.

Juichende mensen in de straten van Velp begroeten de Canadese bevrijders met bloesemtakken en tulpen. De bekende beelden zijn in 1945 vastgelegd door de fotografen P.J. de Booys en A. Bouvet. Op initiatief van Stichting Velp voor Oranje werden dit voorjaar opnieuw foto’s gemaakt door de Velpse fotograaf Marc Pluim. In zijn studio creëerde hij met uiterste precisie een nieuwe afbeelding waarbij tot in de kleinste details de oude en nieuwe beelden in elkaar overlopen.

Buitenexpositie

Op 21 doeken van 2,5 x 3 meter zijn de samengestelde en andere foto’s op bijzondere wijze samengevoegd door de Afghaanse Velpenaar Farhad Sadat ten behoeve van een Buitenexpositie in het dorp. Deze expositie werd op 28 augustus geopend door burgemeester Carol van Eert van de gemeente Rheden en burgemeester Ester Weststeijn van de gemeente Rozendaal. De panelen waren twee weken te zien in en rond de Hoofdstraat van Velp en verhuisde vervolgens naar het voorplein van Hogeschool Van Hall Larenstein.

On demand

Het boek VELP VIERT VRIJHEID wordt in een grote, luxe uitvoering gedrukt (25 x 40 cm; 22 pag.) in een beperkte oplage: ‘on demand’. Dat wil zeggen: belangstellenden schrijven zich in vóór 10 december a.s.. Bij 50 inschrijvingen of meer wordt het boek meteen gedrukt en is het in principe klaar vóór Kerstmis. Een inkijkexemplaar is nu al te zien bij boekhandel Jansen & de Feijter, Emmastraat 6 te Velp. ‘Bij voorintekening is de prijs slechts €12,50’, zegt voorzitter Gety Hengeveld van Velp voor Oranje. ‘Daarmee hopen we dat zoveel mogelijk mensen het boek kunnen kopen en misschien gaan weggeven. De afbeeldingen doen je beseffen hoe bijzonder het is: 76 JAAR VRIJHEID.’

Inschrijven Inschrijven kan via de website www.eenpassievoorboeken.nl of door het overmaken van € 12,50 (of meer, als men meer boeken bestelt) op rekening NL25 INGB 0007560914 t.n.v. Boekhandel Jansen & de Feijter o.v.v. VELP VIERT VRIJHEID. Zodra het boek is gedrukt ontvangt men bericht en kan het worden afgehaald in de boekhandel. Gratis bezorgen is – na overleg – mogelijk in de gemeenten Rheden en Rozendaal. Verzenden kost € 10,-- vanwege het uitzonderlijke formaat. Na verschijnen zal een beperkte oplage beschikbaar zijn in de boekhandel. De prijs bedraagt dan €15 per exemplaar.

www.eenpassievoorboeken.nl