Bestuurswissel RIQQ

Binnen het bestuur van RIQQ zijn enkele wisselingen geweest. Dit is een natuurlijk verloop: elk bestuurslid dient een bepaalde termijn en telkens wordt met elkaar afgewogen of er een tweede of derde termijn wordt ingegaan. Zo blijft niet alleen RIQQ maar ook het bestuur in beweging!

Dit najaar zijn afgetreden: Juul van Rijn, voorzitter en Cyril Weijers, algemeen bestuurslid en expert juridische zaken. De vacatures zijn opgevuld: Therese Sophie de Wit heeft in september de voorzittershamer overgenomen van Juul, en Harry Stoffels trad tegelijk toe als algemeen bestuurslid.

Hoe kijken de vertrekkende bestuursleden terug 

Juul van Rijn kwam in 2014 in het bestuur en enkele maanden later werd zij voorzitter. Zij was al een aantal jaren lid van commissie Sprengenpodium in Laag-Soeren, die exposities organiseerde in het Kulturhus. Zij werd nieuwsgierig naar het kunst- en cultuurbeleid in de gemeente Rheden en meldde zich bij Yola Hopmans, die destijds de voorzitter was. Hoe was de periode 2014-2018?

“Het waren vier jaren waarin heel veel is gebeurd. RIQQ is gegroeid van een jonge fusieorganisatie met drie bloedgroepen, naar een geoliede machine. Zij heeft nu een koepelfunctie en faciliteert en adviseert bij allerlei kunst en cultuuractiviteiten in onze gemeente. Trots ben ik op het team, dat tegenwind heeft meegemaakt, lastige zaken heeft moeten oplossen en heeft gebouwd aan relaties met alle betrokkenen in de gemeente.

Het bestuur besprak regelmatig een paar pittige dossiers die opgelost moesten worden. Door de verschillende kennis van de bestuursleden en door de inzet van ons allen is dat gelukt. Daar ben ik ook trots op! De verschillende directeuren (Maaike Garssen, Johan Boonekamp, en nu Jet Smeets) hebben, met steun van ons, de financiële en personele administratie verbeterd, de ICT weer up-to-date gemaakt, de cultuureducatie steviger op poten gezet, muziekdocenten en kunstenaars begeleid en programma’s gedraaid op de Pinkenberg, Middachten, bij Avegoor en in de muziektenten.

Ik heb ik in mijn bestuursperiode veel bevlogen kunstenaars en cultuurliefhebbers uit onze gemeente leren kennen. Met genoegen. Het wonen in onze mooie gemeente wordt er nog waardevoller door.

Voor de toekomst? Ik hoop dat het RIQQ en alle kunst en cultuur makers en super goed gaat, dat nog meer mensen het cultuurbedrijf en alle activiteiten beter leren kennen. En verder laat ik het gerust over aan Therese Sophie en de andere bestuursleden. Nooit over je graf regeren ?. Tot ziens! “, aldus de vertrekkend voorzitter.

Cyril Weijers blonk uit in het bestuur door zijn opgewekte persoon en door de unieke kennis en ervaring van hem: Cyril is advocaat en weet goed de weg in het doolhof van contacten, overeenkomsten, ingewikkelde formuleringen en onderhandelingen. Vanwege zijn functie als raadslid namens het CDA in de gemeente Rheden heeft hij zijn functie neer moeten leggen. Gelukkig hebben we een warm pleitbezorger van kunst en cultuur zitten op het pluche!

"Ik heb mijn bestuursperiode bij RIQQ als een enorme verrijking ervaren. Het is mooi om te zien hoe een kleine, maar professionele organisatie in staat is om met veel bevlogenheid en creativiteit zo'n breed pakket aan diensten, ondersteuning en programmering neer te zetten. Chapeau!

Nu RIQQ door de gemeente ook wordt gezien als een waardevolle partner bij de uitvoering van de beleidsdoelstellingen van de gemeente zie ik, vooruitkijkend naar de toekomst, een mooie taak en uitdaging voor hen weggelegd en dat vanaf 2019 vanuit een nieuwe locatie. Ik heb daar alle vertrouwen in!"