In gesprek met Koos van Zomeren over twee van zijn romans

Jansen & de Feijter
Afbeelding behorende bij In gesprek met Koos van Zomeren over twee van zijn romans | Jansen & de Feijter

 

Op zondagmiddag 23 juni gaat boekhandelaar Walter Jansen met de Arnhemse schrijver Koos van Zomeren in gesprek over twee van zijn romans: 'Omstandigheden' (2020) en 'Gevolgen' (2024). De beide boeken vormen een tweeluik.

 

‘Omstandigheden’ gaat over een man, Ronald Walraven, die meer van zijn hond houdt dan van zijn medemens. Van Zomeren maakt met stilistische vernuft een boeiend personage van hem. Als een vervolg op dit boek schreef Van Zomeren: ‘Gevolgen’. Dit boek gaat over dezelfde Ronald Walraven, inmiddels 76 jaar oud maar nog altijd fit. Het speelt in Arnhem waar de overheid faalt en de fascisten zich roeren. Er is corona geweest en er komt oorlog. En Walraven maakt zich zorgen over de geheime brieven in het onderste laatje van zijn bureau.

 

Koos van Zomeren

Koos van Zomeren (1946, Velp) groeide op in de Arnhemse Geitenkamp. Hij debuteerde op zijn negentiende met de dichtbundel De Wielerkoers van Hank (1965). Sindsdien publiceerde hij zo'n zestig titels. Hij werkte van 1967 tot 1971 bij het dagblad Het Vrije Volk en was daarna een tijdlang actief in de links-radicale politiek. Van dit verleden heeft hij zich uitvoerig rekenschap gegeven in het dagboek ‘Een jaar in scherven’ (1988). Daarna keerde hij terug naar het schrijversvak en schreef hij thrillers, romans, beschouwingen, interviews, columns. In de politieke thrillers ‘Haagse lente’ en ‘Minister achter tralies’ (beide 1981) verwerkte hij zijn eigen politieke verleden. 

De natuur is een belangrijk thema in zijn werk. Van 1975 tot 1985 was Van Zomeren verslaggever bij Nieuwe Revu, waarvoor hij vooral natuurreportages schreef. Sinds 1992 schrijft Van Zomeren columns in NRC. Hij publiceerde ook enkele dichtbundels. Op het laatste duizenguldenbiljet stond een vers van hem.

 

Praktische info

  • Datum: zondag 23 juni 2024
  • Tijd: 15.00-17.00 uur. Inloop 14.30 uur
  • Locatie: Boekhandel Jansen & de Feijter, Emmastraat 6, Velp
  • Entree: € 7,50. Reserveren: www.eenpassievoorboeken.nl/activiteiten. Of telefonisch: 026-36 28 959